Vad är polyuretan?

Polyuretan (PUR eller PU) är ett flexibelt material med egenskaper som gör det lämpligt att använda nästan överallt. Vi använder alla polyuretan i det dagliga livet och utan PUR skulle våra liv se helt annorlunda ut. PUR finns med största sannolikhet i stolen du sitter på, i sängen du sover i och i kylskåpet där du förvarar din mat. PUR finns också i huset där du bor, i bilen du kör, i skorna du har på dig och i skidorna du använder på din semester. Listan kan göras lång.

Därför finns PUR-Gruppen.

7
7

SKUM

Flexibelt, styvt eller halvstyvt material med öppna celler, alternativt med skinn. Skummad polyuretan används ofta för isolering men också som stoppning i möbler, textilier eller fordonsinredning.

7

KOMPAKT

Flexibla eller styva kompakta polyuretaner är ett flexibelt konstruktionsmaterial som kan anpassas för de flesta områden. Kompakta material används för industriella applikationer men också vid framställning av exempelvis möbler.

7

TPU

TPU – Termoplastisk Polyuretan – är ett elastiskt, extremt hållbart material som lämpar sig utmärkt för detaljer till fordon, motordrivna verktyg, sportartiklar och medicinsk utrustning. En välkänd applikation är också skal till läsplattor och mobiltelefoner.

Struktur & produktion

Polyuretaner är en grupp av polymerer. De flesta polyuretaner består av en A-komponent (polyol(er) och andra råvaror) och B-komponent (isocyanaten). Beroende på vilka råvaror i A-komponenten som används och hur blandningsförhållandet varieras, skapas polyuretaner med de egenskaper som önskas.

Olika kombinationer möjliggör skräddarsydd tillverkning av flertalet produkttyper såsom skum, integralmaterial, elastomerer, lim, färg, ytbeläggningar och tätningsmaterial. Polyuretaner ses enklast som kedjor av tredimensionella strukturer bestående av monomerer, dvs korta repeterade enheter.

Olika egenskaper

Polyuretan är ett av våra mest flexibla material. Genom olika råvaror som kan tillsättas så som fibrer och pigment samt andra fyllmedel kan egenskaperna varieras nästan obegränsat. Genom skillnader i blandning och tillverkningsteknik anpassas egenskaperna efter önskad användning.